Prvi put na SFeraKonu

Za mlade i neupućene, SFeraKon je najstarija konvencija posvećena naučnoj fantastici na Balkanu. U Zagrebu 1977. godine, u tadašnjoj Jugoslaviji, počeo je da se organizuje Sajam naučne fantastike koji 1983. godine dobija naziv SFeraKon. U periodu od 12. do 14. maja ove godine, od petka do nedelje, SFeraKon je održan zamalo-pa-jubilarni 39. put, a mi smo imali to zadovoljstvo da posetimo konvenciju o kojoj smo do sad samo slušali predanja od starijih geek kolega.

SFeraKon ima dugu tradiciju i iza njega stoji veliki mešoviti tim sačinjenih od mlađih članova i veterana koji su se potrudili da tri dana događaja ispune raznim programima. Tu je bilo za svakog po nešto, verujte na reč (ili proverite program i sami). Sâm događaj se poprilično razlikuje od onoga na šta smo navikli na našim domaćim konvencijama kada je u pitanju ritam odvijanja, trajanje i posećenost.

SFeraKon se održao u prostorijama Fakulteta elektrotehnike i računarstva, i kako saznajemo od organizatora, ove godine su dobili najviše prostorija do sada, što je umnogome olakšalo rad, ali i povećalo broj programa koji mogu da se odvijaju istovremeno. Kako nam je nezvanično saopšteno, ove godine je bilo preko 2500 posetilaca.

39. SFeraKon je imao tri počasna gosta, ali i nekolicinu sporednih među kojima su bili neki od domaćih kosplejera i predavača. Sigurni smo da ćete ih prepoznati na slikama.

Prvi počasni gost je Džejms Lovgruv, britanski pisac, autor preko od 50 romana za decu (“Pantheon”, “The Hope”,”The Foreigners”,”The Clouded World”,… ).

Nama je ipak najzanimljiviji zbog serijala “Pantheon”, niza od sedam radnjom međusobno nepovezanih SF romana s vojnom tematikom, koji spajaju visokotehnološka oružja i bogove iz davnina. Kako bi se odmorio od pisanja romana, Džejms piše o knjigama kao kritičar za nekoliko časopisa.

 

Druga gošća je Justina Ana Baris ,mlada dama koju je dospela na Forbsovu listu “30 ispod 30” u kategoriji za najtalentovanije mlade naučnike u svetu. Trenutno radi u Evropskoj svemirskoj agenciji, a diplomirala je na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu u Poljskoj, smer biotehnologija.

Justina je deo projekta MELiSSA (The Micro-Ecological Life Support System Alternative), čiji je cilj razvoj sistema za održavanje života za potrebe budućih astronauta. Na taj način, Justina stvara “naučnu fantastiku uživo”, a tehnološka rešenja do kojih dođe projekat MELiSSA moći će da se koriste za rešavanje mnogih savremenih problema.

 

 

Treći počasni gost je strip crtač Dalibor Talajić iz Sarajeva. Domaćoj i svetskoj publici je najpoznatiji po tome što je radio za Marvel na stripovima “Deadpool”, “Punisher”, “X-men”, “Avengers”,…

Ono što je Talajića nedavno dovelo u centar svetske i domaće javnosti je “Madaya Mom”, strip o ratu u Siriji, nastao iz SMS-ova koje je nepoznata majka petoro dece iz opkoljenog sirijskog grada Madaje razmenjivala s novinarima ABC Njuza.

 

Kao što to obično biva, jedan od najposećenih programa na konvenciji je bilo kosplej takmičenje, na kome se pojavio solidan broj takmičara, a snimke nastupa i predstavljanja možete videti ispod:

Da ne bude da se tamo išlo samo zabave radi, odrađena je i jedna prilično bitna stvar za geekove sa Balkana. Naime, zvanično je potpisan memorandum o saradnji između SFeraKona i Sakurabane. To znači da ćemo na narednim događajima sve češće viđati goste iz regiona, ali i da će se i tamo gostovati. Pre svega će se raditi na zajedničkoj promociji međusobnih događaja i popularizaciji naučne fantastike, stripa, filma, nauke i svega onoga što voli prosčan geek kod nas.

Ovde možete videti i album sa fotografijama sa konvencije: