“Fast & Furious 8” — Prvi utisak

“PAKLENE ULICE 8 (FAST & FURIOUS 8)”

Beograd, 19. april, neobično hladan aprilski dan na ulicama grada koji je vrlo verovatno jedan od rekordera kada je u pitanju broj rupa po kilometru puta. Prestonica u kojoj su nedavno sva parkirališta doživela unapređenje i treća zona je postala druga, a pojavila se nova treća zona u novim delovima grada i naplata vazduha je počela i tamo gde ne bi trebala… a ja treba da pogledam osmi nastavak filma “Paklene ulice”. Vožnja po Beogradu nije brza, ali definitivno ume da vas učini besnima (“furious”- pun intended). Kod mene su upravo taj efekat uspeli da dostignu kada sam odlazio na novinarsku projekciju filma.

Na stranu kuknjava o (ne)pogodnim uslovima za vožnju i stresnim situacijama kojima su vozači stalno izloženi, vreme je da se kaže par reči o filmu koji upravo služi da vam skrene misli i malo opusti. Kako biste uživali u osmom nastavku “Paklenih ulica”, neophodno je obezbediti određene stvari: 1. Kokice, 2. Omiljeno piće, 3. Velika tegla sa formalinom.
Kokice i piće su vam u krilu ili pri ruci, a u teglu sa formalinom ostavite mozak kako biste uživali u narednih dva sata filma. Mala napomena, teglu držati podalje od vas, ne želite da čaprkate po tegli umesto po posudi sa kokicama.

Zbog Uskršnjih praznika kod nas ovaj naslov dolazi sa malim zakašnjenjem, tako da već sada imamo informacije o tome kako prolazi u bioskopima širom sveta. U izradu filma je uloženo oko 250 miliona dolara, u Americi je za sada skupljeno oko 107 miliona, dok je u inostranstvu tek nešto više od 437 miliona. Što će reći da je sa dosadašnjih prikupljenih 544 miliona dolara film uspeo da se isplati, i to duplo. Neverovatno je dokle može da vas dogura gomilica popularnih glumačkih faca, mnogo skupih kola i pregršt akcije.

Originalni naslov filma je “The Fate of the Furious”, ali je širom sveta prihvaćen prosto kao osmi nastavak u franšizi. Imajući u vidu koliko ima filmova pre ovoga i da je svaki doneo nešto novo u celu priču, ovde su pokušali da iskoriste neke od najboljih delova iz svega toga. Jedan od glavnih aduta filma jeste glumačka postava kakva se ne viđa svaki dan, Vin Dizel, Džejson Stetham i Dvejn Džonson i samo to bi moglo da bude dovoljan razlog za mnoge da dođu u bioskop i pogledaju ovaj film. Priča u filmu se razvija u skladu sa akcijom, sve ide veoma brzo, nema previše mesta za predah, a ono malo radnje koja se odvija je više nego dovoljna da gledaocima zadrži pažnju, mada je dosta toga predvidivo. Oni koji su do sada verno pratili prethodne delove će posebno uživati jer se priča nadovezuje i svako malo se pojavljuju likovi koje niste očekivali.

Scene jurnjave, eksplozija i haosa su izvanredno urađene, a dovoljno je reći da raznetih automobila ima kao da su kapi kiše (bukvalno). Najveći problem je glavni negativac čiji motivi ni na koji način nisu objašnjeni, ali je definitivno sigurno da je zlobna do koske i da ne preza ni pred čim. Sa druge strane, neko pošteno objašnjenje nisam ni očekivao, ali ne bi bilo na odmet. Ionako smo već skapirali da se ovi filmovi sada više ne vrte oko trka automobila već oko spasavanja sveta i tome sličnim stvarima.

Ono što bih posebno voleo da izdvojim u filmu jeste komedija koja se jako dobro uklapa i razbija monotoniju akcije, a ima i pregršt igara rečima, što je moglo samo da predstavlja problem domaćim prevodiocima, ali su se solidno snašli. “Odraću te kao mačke zumbul“. Jedna od stvari koje karakterišu ceo serijal filmova “Paklene ulice” su neočekivani obrti u priči koji na kraju daju svemu smisao.

Kada se sve sabere i oduzme, “Paklene ulice 8” je akcioni film u kome će mnogi uživati i imajući u vidu da mu je svrha dobra zabava, on svoj posao odlično obavlja. Nemojte očekivati dubinu i umetničke elemente jer ih nećete naći, ali je to sasvim u redu. Ne treba i ne može svaki film da bude novi klasik. Postavlja se samo pitanje koliko će još nastavaka da štancuju?