„Pozdravi iz Fukušime“ — U domaćim bioskopima!

“Grüße aus Fukushima”

Šta biste radili da se ovo desilo vama?
Nemačka drama „Pozdravi iz Fukušime“ u bioskopima.

„Pozdravi iz Fukušime“ je nemačka drama o posledicama katastrofe u Fukušimi i ljudima koji su izgubili sve, prikazana iz ugla mlade Nemice koja se prvi put susreće sa takvim osećanjima i prizorima.

Snimljen u crno-beloj tehnici, film nas vodi kroz život devojke Mari koja u bekstvu od svojih neostvarenih životnih snova odlazi u Japan gde se priključuje organizaciji Clowns4Help, sa namerom da donese malo radosti u nužna skloništa u Fukušimi.

Međutim, Mari uskoro sebi mora da prizna da za ovu vrstu posla nije nimalo sposobna. Neposredno pre toga, u nameri da ponovo pobegne, ona sreće Satomi, poslednju gejšu Fukušime, koja je tvrdoglavo rešila da se vrati svojoj razorenoj kući u zabranjenoj zoni. Dve žene, karakterno potpuno različite, počinju da se zbližavaju dok se zajednički sukobljavaju sa duhovima svojih prošlosti.

„Pozdravi iz Fukušime“ je osvojio veliki broj nagrada na mnogobrojnim festivalima, a kritičari ga opisuju kao „apsolutno umetničko delo, koje nas na poetičan način podseća da je život jedinstven poput sna”, (žiri C.I.C.A.E. Award, Berlin).

Rediteljka Doris Derie je ulogu mlade devojke poverila nemačkoj glumici Rozalin Tomas, dok ćemo u ulozi gejše gledati japansku glumicu Kaori Momoji, poznatu po ulozi majke u filmu „Memomari jedne gejše“.