Hellion – Život u svemiru je težak

Mladi domaći studio “Zero Gravity” trenutno radi na veoma ambicioznom projektu survivor simulacije u svemiru pod nazivom Hellion. A mi smo odlučili da protegnemo noge i prošetamo malo svemirom. Igra je još uvek u Early Access fazi na Steam platformi i trenutno u vrlo ranoj Alpha fazi razvoja, što znači mnogo grešaka i bagova.

Kratka priča koja vam postavlja setting u kom će se vaš lik probuditi nam govori da je ljudska rasa posle vekova napredka i rata odlučila da svrati do obižnjeg solarnog sistema u nadi da će tu moći da se nastani i pronađe novu Zemlju, novi dom. No, naravno kao što je obično, u ovakvim situacijama se dešavaju neplanirane stvari i ceo poduhvat propada sa gomilom razbacanih delova broda i brodova rasutih po sektoru. Tu se vi budite i na vama je da povratite funkcionalnost vaše male ispsotave i preživite.

Štenja po svemiru, i uopšte gameplay će biti mali izazov u ovoj fazi igre. Serveri su poprilično nestabilni i ako ispadnete iz jednog mora se odraditi ponovno pokretanje igre. Samo kretanje je poprilično nezgrapno i može se desiti da propadnete kroz “patos”. Stvari kreću na bolje kada savlade privh par prepreka, uključujući i dosta vremena vezano za snalaženje oko stvari sa kojima možete da interaktujete i da shvatite šta zapravo radi šta i gde se priključuje.

I nikako ne dirajte crvene dugmiće! Ili ćete isključiti gravitaciju ili ćete da se lansirate kroz kapsulu u svemir. Kretanje kroz svemir bez propratne opreme kao i u bilo kakvom bestežinskom stanju je za sad poprilično otežavajuće, što može zapravo biti realistični prikaz kretanja u takvoj situaciji. Velika količina opcija, kao i sistema na brodu, su veoma dobro i razumno rasporađeni i urađeni, te svakako predstavljaju opremu koja bi vam bila potrebna za odžavanje broda i preživljavanje u svemiru.

Iako igra trenutno predstavlja nestabilno i teško za kontrolu iskustvo (ako nabavite brod pripremite se da letite van svake kontrole) ona ima poprilično potencijala. Tako da pored problema oko stabilnosti, kad uspete da sednete da igrate, savladate kontrole za koje ne postoji nikakav tutorijal i krenete da istražujete, videćete da zapravo ima šta da se nađe, te savladavanje opcija i kontrola, kao i preživljavanje, će vam postati zabavan izazov. A onda dolazi sakupljanje materijala, povećavanje i unapređivanje baze, kao i istraživanje ostatka sistema i pronalaženje drugih brodova, a na kraju suština igre – borba protiv drugih igrača.

Vizuelno igra izgleda sjajno i predivno prenosi taj sivi mučni i usamljeni osećaj šetanja po praznom klaustrofobičnom brodu. Što se zvuka tiče, kad ga zapravo ima, dobro prati atmosferu, kad ga nema – opet dobro prikazuje prazan i sablasno tihi svemir.

Igra predstavlja veoma zanimljiv projekat i od nas ima toplu preporuku za hardkor igrače igara sa temom preživljavanja i ljubitelje dubokog svemira, ali ovo nikako nije igra za nekog ko prvi put ulazi u ovaj žanr, pogotovu jer je u ovoj fazi igra u veoma haotičnom i sirovom stanju, te tu ima još jako puno posla kako bi se stvari dovele u red. Tako da za nekog ko bi želeo da iskusi tegobe snalaženja u svemiru sačekajte bar neku stabilniju beta verziju ili da igra izađe u celosti, mada je svaka podrška svakom domaćem timu više nego poželjna.

 

Razvojni tim: Zero Gravity
Cena: 22.99€
Planirani datum izlaska:  TBA
Steam link: http://store.steampowered.com/app/588210/
Preporučena PC konfiguracija: OS: 64-bit Windows 7 Service Pack 1 ili Windows 8, Windows 10

CPU: Intel Core i5 ili AMD FX-8350

GPU: NVIDIA GeForce GTX 970 ili AMD Radeon ekvivalent

RAM: 8GB RAM

HDD: 8GB

Za: Odličan seting
Za: Atmosfera je dobro prenesena
   
Protiv: Nedostatak bilo kakvih uputstava
Protiv: Borba sa kontrolama