Svete, upoznaj Duduš! (cosplay intervju)

Photo by: Valentin

Polako nam se bliži ChibiCon, i, kao što sam vam obećala, donosim vam intervju sa Duduš, jednom neverovatnom kosplejerkom koja nam dolazi iz Mađarske! Ono što Duduš izdvaja iz svetine jeste neverovatna moć transformacije iz jednog nežnog cvetića u opakog bradatog badžu. Iako je još uvek nisam upoznala uživo, iskreno, jedva čekam da je sretnem i da vidim njene divne kreacije svojim očima!

AR: Duduš, ti si poznata od Mađarske pa sve do Maldiva! Međutim, mi ovde u Srbiji ne znamo mnogo toga o tebi. Zašto nam ne bi ispričala ponešto?

D: Zdravo, moje ime je Duduš. Ja sam tridesetdvogodišnja kosplejerka iz Mađarske čija je specijalizacija krosplej, a to je kada radiš kosplej lika suprotnog pola, u mom slučaju muškog. Radim u kancelariji i moj posao se sastoji iz toga da sam zadužena za kontakte, organizator događaja, administrator… veoma je teško tačno odrediti.

AR: Kako si ti zalutala u čarobni svet kospleja?

D: (Zvanično) sam počela da se bavim kosplejom 2006. godine, ali nisam od početka sama pravila svoje kostime. Počela sam sama da šijem svoje kostime pre 6 godina. 2005. godine sam otišla na svoju prvu konvenciju i tu sam prvi put videla kosplej takmičenje, i, pošto sam oduvek volela kreativne hobije, odlučila sam da moram ovim da se bavim.

AR: Koji je bio tvoj prvi kosplej?

D: Abel Nightroad iz animea ,,Trinity Blood”, mada nisam ja sašila odeću, i, kad se sad osvrnem na to sa svojim sadašnjim načinom razmišljanja, shvatam da to nije bio najbolji odabir lika, ali, na kraju krajeva, naterao me je da počnem.

Dudušin prvi i jedan od novijih kostima – razlika 10 godina. Napredak je i više nego očigledan! 

AR: Nagruvane bradate badže su tvoj zaštitni znak. Kako i zašto si se odlučila za taj korak? 

D: Nije kao da namerno biram likove u zavisnosti od toga da li imaju dlake na licu ili ne. Uvek gledam prvo svoju građu, i likovi koji mi najviše odgovaraju su obično tako dizajnirani da imaju brade. Pretpostavljam da je to smešna slučajnost koja me prati!
Ali, volim da radim kospleje bradatih likova zato što mi je to velika pomoć u tumačenju muških likova kao žensko.

Photos by: Scanner Darkly Photo Blog & Dudus Arrrt

AR: Kako ljudi reaguju kada saznaju da si, ispod svih tih brada i muževnosti, zapravo žensko? 

D: Većinom su iznenađeni, ponekad šokirani. Jedna devojka je jednom napravila salto unazad kada je čula moj glas, a jedan lik mi je jednom tražio ličnu kartu kako bih dokazala da sam žensko. Navikla sam se na takve reakcije, što znači da dobro radim svoje kostime 😀 .

AR: Da li bi ikada, radoznalosti radi, uradila kosplej nekog nežnog, ženstvenog lika? 

D: Nikako, jer su moja fizička građa i ličnost sve sem ženstvenog, tako da bi to bilo veoma čudno.  Toliko sam se navikla na muške likove da se ne bih osetila udobno sa nekim takvim likom.

Zaista, Duduš toliko dobro radi svoj posao da bi bila grehota menjati ga…
Photos by: http://cleanpig.deviantart.com/ & Dudus arrrt

*Intervju se polako bliži kraju i vreme je za 3 fan pitanja koja ste postavili:

1. Koje materijale najviše voliš da koristiš prilikom pravljenja kospleja?
D:
Kosplej je skup hobi, tako da sam ja za jeftine i kreativne materijale. Najviše volim da koristim papir ili materijale zasnovane na papiru za pravljenje mnogih stvari, uključujući i oklope, aksesoare, kao i propove. Takođe, često koristim predivo za brade ili za perike.

2. Koliko dana si puštala/o/lo bradu i  da li znaš tragediju Darth Plagueisa Mudrog?
D: 
Zavisi od doba, vlažnosti i od toga koliko imam slobodnog vremena da se posvetim svojim farmama bradi 😀 ? Da li ti znaš tragediju Duduš koja ne zna da bude politički korektna kad je reč o pitanju vezanom za ,,Ratove Zvezda” 😀 ?

3. Postoji li kosplej iz koga ne možeš da izađe – ČAK i ako skineš kostim?
D: 
Hmm…ne baš. Što se tiče šala, mogu da nosim ličnosti svojih likova bilo kad, ali to je onda namerno.

AR: Ovo će biti tvoja prva konvencija u Beogradu. Koliko si uzbuđena i koja su tvoja očekivanja?

D: Uvek sam uzbuđena kad je reč o konvencijama u inostranstvu: lepo je videti različita udruženja i takmičenja. Na taj način naučim mnogo toga o kosplejerima i njihovim kostimima, pa je, sve u svemu, odlično iskustvo.

AR: Nešto malo za kraj…?

D: Jedva čekam da vas sve upoznam i da okusim kakva je srpska kosplej scena. Veoma se radujem poseti Beogradu i nadam se da ćemo se lepo zabaviti zajedno.

Photo by: Scanner Darkly Photo Blog