“Final Fantasy XV” — Prvi utisci o igri!

"Final Fantasy XV" - Square Enix
“Final Fantasy XV” – Square Enix

Da, napokon, svi fanovi imaju priliku da vide nastavak serijala igre “Final Fantasy XV” čije su najave pričale o tome da će doneti nešto potpuno novo a i dalje u duhu prethodnika. Nakon zabavne promocije igre u organizaciji kompanije “Computer Land“, dobili smo kopiju ovog naslova i sada vam prenosimo prve utiske.

"Final Fantasy XV" - Square Enix
“Final Fantasy XV” – Square Enix

Kao što svi znate dugo se čekalo na ovaj nastavak, čak je i rana verzija igre procurela što se nije preterano prijalo kreatorima igre. Međutim, utisci o toj prvoj verziji bili ono što im je poslužilo kao osnova za ispravke i unapeđenja igre pre izbacivanja finalnog proizvoda. Rezultat tih dodatnih napora je ogromna zakrpa za igru koja se automatski skida i instalira po postavljanju osnovne igre. Iskreno, ima da se smorite dok ne počnete sa igranjem, pošto je potrebno preko sedam sati da do toga dođe… Dok traje nadograđivanje dostupan je “open combat” mod igre gde besomučno makljate gobline koji se iznova i iznova pojavljuju, ali to relativno brzo dosadi.

Međutim, ako ne znate kako da ispunite vreme dok čekate da se završi instalacija, Square Enix se pobrinuo i to da sredi.

"Final Fantasy XV Universe" - Square Enix
“Final Fantasy XV Universe” – Square Enix

Naime, ako niste do sada odgledali animirani film “Final Fantasy: Kingsglaive”. Ovaj naslov je direktna priča pre same igre, tako da se preporučuje da odgledati kako biste se bolje upoznali sa svetom i dešavanjima u univerzumu. Takođe, tu je i kratka serija “Brotherhood: Final Fantasy XV” sačinjena od pet epizoda u trajanju od po desetak minuta i sve su dostupne na YouTube kanalu posvećenom ovom nastavku igre. Pošto možete da pogledate sve epizode i film više puta do kraja instalacije, tu je i igra za mobilne uređaje “Justice Monsters Five“, ako volite flipere. Ukoliko budete strpljivi možda do kraja instalacije izađe i druga igra “King’s Knight -Wrath of the Dark Dragon”.

Kao što to obično biva svaka muka prođe, pa čak i čekanje na krpljenje igre… posle više sati, ali vredno je bilo čekanja. Svima preporučujem da prođu tutorial pošto će vam to uštedeti mnogo vremena na otkrivanje kako se upravlja tokom same igre. Dakle ne ponašajte se kao snob nego pročitajte prokleta uputstva.

"Final Fantasy XV" - Square Enix - Screenshot
“Final Fantasy XV” – Square Enix – Screenshot

Prva stvar koja zapada za oko po pokretanju igre je prelepa grafika, sa odlično izdizajniranim likovima, što je bilo i očekivano od kompanije Sqare Enix i Tecue Nomure koji radi dizajn ove franšize još od petog nastavka. On je pored igara radio i na nekoliko knjiga sa tematikom video igara, ali i na filmu Final Fantasy VII: Advent children. Sa druge strane muzička podloga koja prati igru je fantastično odrađena i teško će vam dosaditi. Bilo da je u pitanju šetnja kroz pustahije, borba sa petometarskim robotima ili dirljiv momenat, muzika će sve ispratiti u najboljem mogućem maniru.

Engleski indie rok bend ,,Florence + The Machine“ je objavio 3 nove pesme u saradnji sa ,,Square Enixovom“ predstojećom igrom, ,,Final Fantasy XV“ . Dve od tih pesama, ,,Too Much Is Never Enough“ i ,,I Will Be“ su njihove originalne pesme, dok je treća obrada Ben E. Kingove pesme ,,Stand By Me“. Pročitajte više ovde…

Petnaesti nastavak FF-a je zapravo igra sa elemtima otvorenog sveta gde imate dosta prostora za istraživanje i beskrajno uživanje u rešavanju usputnih zadataka od pecanja, lova na karakondžule, izigravanja kurira pa do potrage za izgubljenim rođacima u pustari. Naravno, ako vas sve to smara možete da se držite glavnog zadatka, ali bi bila greota da se ne oprobate i vidite makar deo malih interesantnih iznenaženja koja se kriju na svakom ćošku. Autori su se dobrano potrudili da svet ispune sadržajima tako da ko voli može da iskulira glavni zadatak i zabavlja se u sitnim zadovoljstvima života u svetu FF-a.

Što se likova tiče imate priliku da vodite četvoricu likova od kojih svako ima drugčiju specijalnost, kako u borbi, tako i po pitanju drugih sposobnosti.

"Noctis" - Square Enix
“Noctis” – Square Enix
Glavni junak je Noktis (Nokt), prestolonasednik koga treba da odvedete do svoje voljene Lune, ali vam se kola pokvare na putu do tamo. Potom odlučujete da je vreme da se još malo zabavi sa ortacima pre nego što stanete na ludi kamen. Na vama je da odaberete koju ćete vrstu oružja da koristite kod njega, i to sve zavisi od vaših ličnih preferanci. Relativno brzo u igri počinje da koristi spektralno oružje koje stvara pomoću sposobnosti koju imaju samo potomci kraljevske loze.

"Gladiolus" - Square Enix
“Gladiolus” – Square Enix
Potom tu je Gladiolus (Gadio), nabidovani markantni frajer koji igra ulogu telohranitelja mladog princa. Interesantno je da su i njegovi preci bili čuvari ranijih kraljeva, tako da mu ovo dođe kao porodični posao. Uglavnom se oslanja na svoju snagu, pa u skladu sa time koristi velka dvoručna oružja koja su spora, ali bole za sve pare kada pogodi. Ekipa ga smatra za razuzdanog zavodnika, ali ge vole jer uvek tu da ih zaštiti.

"Ignis" - Square Enix
“Ignis” – Square Enix
Zatim, tu je Ignis, momak koji je rastao zajedno sa princem Noktom. Vrlo je inteligentan, taktičan i promišljen, što ga čini idealnim za buduću ulogu kraljevog savetnika. Maksimalno će koristiti svoje znanje koje je prikupio dobrom edukacijom, tako da će on biti zadužen za taktiku na prinčevom putovanju. Kuvanje mu je pasija, tako da će svako malo skupljati nove recepte, pa makar to bilo nakon što ubijete neku karakondžulu. Od oružja koristi dva bodeža.

"Prompto" - Square Enix
“Prompto” – Square Enix
Četvrti član ove vesele družine je Prompto. On se druži sa Noktom od tinejdžerskih dana. U sebi nema ni trunke plave krvi, ali uvek teži ka nečemu višem. Jako je detinjast i živi za to da zajaše jednu od pernatih življuki koje su popularne u FF svetu. Njegov zadatak je da razvedri ekipu, pametno iskoristi svoje pištolje i donese tračak nade u tmurnim danima. Njegov hobije fotografija, tako da ćete prilikom svakog odmora imati priliku da izaberete najbolje fotke koje je napravio i odabrane sačuvate. Sve u svemu fino momče, tipičan primer današnje omladine.

Da se vratimo na utiske o samoj igri. Mnogi se sećaju FF serijala kao igru koja je sistem borbe gradila oko poteznih napada i odbrane. Ovoga puta su ljudi iz kompanije Square Enix odlučili da to promene i da borbu učine bržom, fluentnijom i pre svega kraćom. Naravno, oldtajmerima je ostavljena mogućnost da koriste Waiting mode. On predstavlja zamenu za poteznu borbu, prilično je dobro odrađen i daje vam mogućnost da svakom liku po na osob date zadatak. Ovo ume biti veoma korisno, posebno kada se susrećete sa oblakoderima od neprijatelja. Iako više volim potezne borbe, ovde mi je više prijalo aktivno lemanje. Sa leve strane ekrana se nalazi jako praktičan dodatak za odabir oružja u ovom slučaju nazvan HUD (hads-up display). Kao što je to urađeno u mnogim drugim igrama ranije, HUD predstavlja strelice na padu gde svaka od njih predstavlja jedan slot za oružje ili magiju. Jako praktična stvar.

Sa napretkom glavne priče u igri se razvija i linearnost, što je sasvim logično jer na početku nemate mnogo briga i imate vremena da se bavite usputnim stvarima, a kako se situacija usložnjava i približava vrhuncu tako imate manje vremena da se bavite nebitnim stvarima. Ukoliko ste odgledali ranije spominjani film i serije, onda ćete definitivno uživati u povremenim skrivenim detaljima za fanove.

Razvoj likova i njihovih sposobnosti je jako interesantno odrađen. Naime izbor tehnika je prilično širok, dok  je pristup samom razvoju krajnje prost, što se možda neće dopasti tvrdokornim fanovima budženja likova. Moj lični utisak je da su našli dobar balans između upuštanja u izučavanje toga koje su najbolje sposobnosti za vašeg lika i činjenice da ne želite da se previše zamlaćujete sa nepotrebnim komplikacijama. Dakle, sve je sažeto i jasno. Na vama je samo da skupljate bodove i birate u kom smeru želite da se razvijaju likovi. Takođe, likovi se maltene simultano razvijaju i to veoma brzo. Lako se dolazi do akcionih poena koji se koriste za unapređivanje postojećih i dobijanje novih sposobnosti. Moći ćete da budžite arsen oružja, čarolija, ali i da kreirate nova od već postojećih (ovo se odnosi i na oruže i na magije).

"Final Fantasy XV" - Square Enix
“Final Fantasy XV” – Square Enix

“Final Fantasy XV” je igra koja je uspela da uklopi različite elemente iz više drugačijih žanrova, učini ih jednom dobrom celinom vrednom vaše pažnje. Više časova, tačnije dana, zabave je zagarantovano, pogotovo ako ste opsesivno kompulsivni i morate sve zadatke da odradite. Od nas igra dobija svaku pohvalu i toplu preporuku za ove hladne decembarske dane. Verujemo da drugi izdavači treba da nauče na primeru ove igre i ne izdaju proizvode dok ga ne srede koliko god je to moguće, pa makar to zahtevalo ogromnu zakrpu za koju treba više sati da se instalira… vredno je čekanja.